14-04-2016

Hva er symptomene?

Hva er symptomene?

God kunnskap om myomer i livmoren og symptomene til disse er viktig når den beste behandlingen skal velges for hver enkelt kvinne.

Avhengig av omstendighetene kan symptomene være mange eller fraværende da de avhenger av størrelsen og plasseringen av svulsten. Myomer i livmoren kan påvirke dagliglivet til enkelte kvinner mens andre kvinner ikke merker dem i det hele tatt. I det siste tilfellet er det ikke nødvendig å behandle myomene. Regelmessig overvåking av en gynekolog er tilstrekkelig.

Symptomer relatert til menstruasjonssyklusen

Myomer er hormonelt sensitive; symptomene er ofte knyttet til menstruasjonssyklusen.


Like før menopausen, når østrogennivået har en tendens til å øke, har størrelsen en tendens til å øke, som videre fører til sterkere symptomer. Når menopausen er kommet i gang, reduseres østrogennivået betraktelig og myomene og deres symptomer reduseres tilsvarende. Kvinner som mottar hormonbehandling (HRT), kan likevel fortsette å lide da HRT gir kroppen de manglende hormonene (østrogen og progesteron).

Det er ikke uvanlig at kvinner som er rammet av myomer i livmoren, undervurderer symptomene (smerte og blødninger).

De mest vanlige symptomene:

Kraftig og forlenget menstruasjonssyklus
Oppblåsthet og en opplevelse av tyngde i bekkenet
Smerte i nedre del av magen
Hyppig trang til vannlating hvis myomene trykker mot blæren
Forstoppelse dersom myomer komprimerer tykktarmen eller endetarmen

Mindre vanlige symptomer er også rapportert, som for eksempel smerter under samleie eller smerter i nedre del av ryggen (lumbago).

Kilde SFICV


 

Informasjonen på dette webområdet er ikke uttømmende og er tilgjengelig først og fremst med tanke på generell informasjon. Den er på ingen måte ment å skulle erstatte en konsultasjon med helsepersonell og utgjør verken direkte eller indirekte en medisinsk konsultasjon.