14-04-2016

Hva er myomer i livmoren?

 

Hva er myomer i livmoren?

Myomer i livmoren er godartede (ikke-kreft) svulster som utvikler seg på overflaten eller innsiden av livmormuskelen.

Hos mange kvinner går tilstedeværelsen av myomer i livmoren helt ubemerket. Hos andre kan plasseringen og størrelsen av disse godartede svulstene betydelig forringe livskvaliteten.

Størrelsen av en livmor som ved syv måneders svangerskap!
Størrelsen på myomer kan variere fra størrelsen på en valnøtt til en melon, og i enkelte tilfeller enda større! For å måle størrelsen refererer leger vanligvis til størrelsen på livmoren under et svangerskap. Enkelte pasienter som lider av myomer, har hatt en størrelse på livmoren som nådde opp til størrelsen på en livmor ved seks eller syv måneders svangerskap!

 

Tre typer myomer
 

Myomer i livmoren klassifiseres etter hvor de er plassert i livmoren. Det finnes tre hovedtyper:

 

Intramurale myomer står for 70 % av alle myomer. De dannes i muskellaget i livmorens slimhinne og kan av og til forveksles med vektøking eller graviditet. Symptomene forbundet med denne typen myomer, er sterk blødning ved menstruasjon, hyppig vannlating, bekkenløsning og ryggsmerter.

Subserøse myomer dannes på den ytre delen av livmoren og fortsetter å vokse utover. Disse myomene påvirker vanligvis ikke menstruasjonen. De kan imidlertid forårsake sterke smerter på grunn av størrelsen og trykket mot andre organer. I enkelte tilfeller kan subserøse myomer løsne fra livmormuskelen. Disse kalles pedunkulerte subserøse myomer.

Submukøse myomer er de sjeldneste typene myomer og dannes i den livmorhulen. De forårsaker overdreven blødning under menstruasjonen og forlengelse av menstruasjonssyklusen. Som subserøse myomer kan de løsne fra livmormuskelen. I dette tilfellet kalles de også pedunkulerte submukøse myomer.

Vanligvis har en kvinne flere typer myomer. I enkelte tilfeller kan hun utvikle flere typer myomer samtidig (intramural, subserøs og/eller submukøs).
Det er vanskelig å avgjøre hvilket myom som forårsaker symptomene. Selv om én enkelt myom oppdages av legen, er det klokt å tenke at det finnes flere andre (kilde SFICV).

 

 

Informasjonen på dette webområdet er ikke uttømmende og er tilgjengelig først og fremst med tanke på generell informasjon. Den er på ingen måte ment å skulle erstatte en konsultasjon med helsepersonell og utgjør verken direkte eller indirekte en medisinsk konsultasjon.